Qui ici a dit le contraire? Le
besoin en protéines est établi à environ 0,8 g/kg, soit environ 40 g/jour pour une personne de 50 kg.
A 5 mn de la vidéo en conclusion, il est dit : "Il n'y a aucune base scientifique raisonnable pour recommander la consommation de protéines au-dessus de la dose journalière recommandée actuelle en raison de ces risques potentiels de maladie"
Une belle lapalissade

: "rien ne recommande de prendre plus que la dose recommandée". Besoin de faire une vidéo pour cela?
100 g de blanc de poulet = 22 g de protéines ; 100 g de steak haché = 26 g ; 100 g de lieu = 19 g ; 100 g d’œuf = 13 g ; 100 g de fromage blanc = 7 g ; 100 g de gruyère = 29 g…
https://www.aufeminin.com/manger-equili ... 39582.html
On est loin des 40 g dans 100g de steak haché non? On retrouve le poids de 150 g que j'ai cité plus haut pour un apport journalier de 40 g. Ce qui implique qu'on ne devrait pas consommer d'autres produits protéinés le même jour.
100 g de viande rouge par jour me semblent donc appropriés. Ou 150 g de volaille, 2 oeufs etc, avec un morceau de fromage etc, qui correspondront aux besoins journaliers. Tu remarqueras que les poids de protéines donnés pour les légumes et légumineuses sont nettement inférieurs et insuffisants...
Il faut davantage mener une lutte contre la malbouffe que contre la viande. Je pense qu'il ne faut pas se tromper de débat : au Mac Do, ce n'est pas le steak haché qui fait du mal, mais les glucides des petits pains industriels, les lipides des sauces, le coca qui va avec, le sunday saturé de gras et de sucre, les conservateurs et les calories en pagaille...
De même, j'estime qu'en occident on mange trop... c'est une question de quantité globale de nourriture et non de viande et de produits animaux...
Non plus. Nous produisons de l'acide chlorhydrique en masse pour la digestion, entre autres des protéines. Le ph du sang est constant, il n'a rien à voir avec celui de l'urine, et il se régule tout seul grace au calcium du corps.
Je te recommande ce
debunk du Pharmachien sur l'acide-alcalin
Dans le
lait maternel , les protéines sont présentes et sont de puissants anti-infectieux. Faudrait-il donc dans la logique végane, interdire l'allaitement?
Enfin, je te recommande fortement la lecture de cette critique scientifique basée sur des études, du livre de Greger,
How Not To Die dont j'ai mis les passages en spoiler dessous.
https://thehealthsciencesacademy.org/bo ... ot-to-die/
However, the benefits of avoiding all animal products in the long term is less conclusive. A review paper published in 2012 reported benefits of following a plant based diet on cardiovascular health and diabetes, but this was not any stronger than diets which include some meat and fish (dairy was not discussed). Whilst the paper found no negative effects on health, it does highlight the nutrient deficiencies which can occur with restrictive or monotonous diets.
There is also a gap in the book on the disadvantages of the older population following plant based diets. It is important to maintain skeletal muscle as we age to avoid frailty, and increased dietary protein intake is linked with increased muscle mass and strength. A 2015 study highlighted animal protein as important in those who are 65 or older, as it provides more essential amino acids in comparison to plant protein sources which can stimulate muscle protein synthesis. Animal protein includes eggs, dairy, poultry, fish, or meat.
Another review paper in 2016 suggests that dairy products (excluding butter) may even be protective of heart disease. Dairy products are often avoided because of the high saturated fat content, but the evidence is mixed on this (see here). There is also evidence that dairy products are associated with lower blood pressure, although at least a couple of these studies are supported by the dairy industry.
Further questions on the long-term avoidance of animal products came from Germany. In May 2016, the German Nutrition Society provided a position paper on vegan diets stating it is “difficult or impossible to attain an adequate supply of some nutrients” and it does not recommend pregnant and lactating women or infants, children, and adolescents to follow a vegan diet. Instead, it recommends a diet which is predominantly plant based but includes small amounts of meat as well as fish and eggs to ensure adequate micronutrient intake. It also recommends supplementation where foods fortified with iron and B vitamins are unavailable.
One vitamin which is consistently linked with diets devoid of animal products is B12. Dr Greger acknowledges this, however, you need to read right to the very end, past the conclusions and thank you pages before you find mention of it tucked away in the supplement pages. Here, Dr Greger lists the devastating consequences of deficiency and recommends supplementation. Something as important as B12 deficiency, particularly for pregnant women, should be raised earlier in the book, as some readers may miss out on this vital information.
Also listed in the supplement pages is the suggestion that individuals at risk of vitamin D deficiency should supplement. This is sound advice given the 2016 update on vitamin D from The Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN). However, Dr Greger recommends supplementing with D3. Vitamin D3 is primarily an animal derived product (made from sheep wool). Therefore, depending on the reasons for avoiding animal products, the algae-derived D2 should be recommended. Or at least the difference between the two types should be discussed to inform the reader. In case you’re wondering, vegan sources of vitamin D3 which are derived from lichen can be found if one looks hard enough. Dr Greger also doesn’t address iodine consumption until the very end of the book. Iodine is a mineral which plays a key role in thyroid and hormone regulation and is particularly important for pregnant and breastfeeding women. Iodine sources are mainly from sea food, eggs, and dairy – with research finding that non-organic varieties of dairy have higher iodine levels. Therefore, removing these food groups from the diet without considering alternative vegan sources could lead to deficiency, particularly in countries which do not have iodised salt. As with vitamin B12 deficiency, this should have been considered earlier in the book.
Impartiality: 2/5
Source: © The Health Sciences Academy ®. All Rights Reserved.
En résumé :
- les bénéfices d'un régime végétal sont inférieurs à ceux d'un régime carné et un régime restrictif génère des déficits en nutriments (étude de 2012),
- les personnes âgées on beson de protéines animales pour les acides aminés et la masse musculaire (étude de 2015),
- les produits animaux lactés sont des protecteurs cardiaques et abaissent la tension
- un régime végétal strict est déconseillé aux femmes enceintes, allaitant, aux enfants et aux ados,(étude de 2016)
- il faut attendre la toute fin du livre après les conclusions et les pages de remerciements pour trouver la recommandation de supplémentation en B12, vitamine D3, iode, toutes de provenance animale... hum...